Databases

Databases

Database

In dit hoofstuk geven we een kort uitleg over databases en hun structuren. Veel informatiesystemen maken gebruik van een manier van gegevensopslag die we rationeel noemen. Dit houdt (informeel uitgedrukt ) in dat de gegevens in de vorm van tabellen zijn opgeslagen. alle (database) tabellen vormen een relationele database. Bij grotere informatiesystem met meerdere gebruikers is er meestal een centrale server waar de database wordt bewaard en beheerd. Bij kleinere applicaties heb je alsnog een server de database kan op je computer draaien.

Voor het bouwen van een applicatie ( afhankelijk van de programmeertaal) kun je gebruik maken van een lokale mysql database. Overigens is het ook mogelijk om gebruik te maken van een lokale SQL database, dit vereist wel wat programmeerkennis.

Bron:Trusthost

                                              

                           Database creëren

Voordat je een database creert kun je een datamodel maken om een beter inzicht van het (database) structuur te krijgen.

 

  • Het conceptuele datamodel beschrijft de structuur van en de relaties tussen de conceptuele gegevensobjecten, genaamd entiteiten. De grafische vastlegging van het conceptuele datamodel gebeurt veelal in een Entity Relationship Diagram (ERD).
  • Het logische datamodel beschrijft de structuur van en de referenties tussen de logische gegevensobjecten, genaamd tabellen. Het conceptuele model is verbonden aan het logische model doordat entiteiten worden omgezet in tabellen (of preciezer: tabeldefinities), en doordat relaties worden omgezet in foreign key constraints. Het logische datamodel kan grafisch vastgelegd worden in een Data Structure Diagram (DSD).
  • Het fysieke datamodel beschrijft de manier waarop gegevens in een individuele database zijn opgeslagen. De verbinding tussen het logische en het fysieke datamodel wordt gelegd door het omzetten van de logische gegevensobjecten in database-definitie instructies conform een bepaalde data definition language (DDL). Na uitvoeren van de DDL op een fysieke database, liggen de definities van de database-objecten vast in de data dictionary van die database. De data dictionary vormt zelf veelal een onderdeel van de database, die door de database administrator(DBA) als belangrijkste metadata repository van die database middels SQL bevraagd wordt.

Bron: wikipedia